Wednesday, November 15, 2017

Co si zahrát, když jste jen dva

Co si zahrát, když jste jen dva

Někdy chcete pozvat své rande na něco netradičního. Nebo chcete posedět s kamarádem, popít a k tomu si něco zahrát. Nebo už u nás v Bohemia Boards & Brews sedíte, čekáte na další lidi, co mají přijít za půl hodiny a chcete si zahrát něco rychlého ve dvou. Nebojte, i na to jsme připraveni. Máme spoustu her pro dva hráče, a tím nemyslíme jen Šachy. Dnes vám představíme několik našich nejoblíbenějších titulů.


Game of Trains
Tahle hra se u nás hraje docela často. Je bezva pro dva hráče, ale můžete ji hrát až ve čtyřech. Netrvá dlouho a je ideální, pokud čekáte na víc lidí, kteří se k vám mohou později připojit.
V Game of Trains má každý hráč vlak se sedmi vagóny, které na sobě nesou číslo od 1 do 88 a speciální dovednost. Na začátku hry mají vlaky vagóny seřazeny sestupně podle jejich čísel. Cílem hry je pak mít vagóny seřazené vzestupně. Toho se docílí vyměňováním vagónů za nové karty a využíváním speciálních dovedností na odložených kartách.
Nejprve si hráči nalížou sedm karet a seřadí je sestupně za svojí lokomotivu. Následovně ve svém kole mohou udělat jednu ze dvou akcí: buď si vezmou kartu z lízacího balíčku, vyberou vagón ze svého vlaku, nahradí ho novou kartou a tu starou dají do odkládací zóny, nebo vezmou kartu z odkládací zóny a využijí její dovednost na přemístění vagónů ve svém vlaku a pak ji odstraní ze hry nadobro.
Obecně se první akce využívá k odstranění nevhodné karty s tím, že náhoda a štěstěna snad přihrají z balíčku vhodnější číslo, druhá akce pak k manipulasi s už vyloženými vagóny v rámci vlaku, případně k útoku na protivníka. Speciální dovednosti umožňují prohodit karty vedle sebe, posunout vagóny doleva nebo doprava, zbavit se určitého vagónu ve všech vlacích nebo se právě proti tomu obránit.
Jedna hra trvá zhruba 20 minut, pravidla jsou snadná a hru doporučujeme na rozehřátí před tím, než se vrhnete na něco trošičku složitějšího

Game of Trains
Patchwork
A když už mluvíme o něčem trošičku složitějším, jedna z našich nejhranějších her pro 2 hráče je Patchwork. Pokud chcete něco strategicky hlubšího a přitom se nechcete učit složitá pravidla či operovat se spoustou různých dílků, pak si vyberte tuto hru. Je prostě skvělá.
V Patchwork se každý hráč snaží ušít nejhezčí prošívanou deku z různě tvarovaných kusů látek. Oba hráči mají vlastní desku 9x9, na kterou umísťují Tetrisoidní kousky látky, hledají vhodné umístění a kombinace, které nezanechají příliš mnoho volných políček a děr. Na konci hry se totiž ztrácí 2 body za každé volné políčko na desce, a to může zásadně ovlivnit vaše skóre.
Nicméně, látka není zdarma. Musíte si jí kupovat za knoflíky a za čas. Knoflíky fungují jako měna i jako počítadlo finálního skóre. Na druhou stranu, pohybem vaší figurky po časové ose se znázorňuje čas, který trvá přišít kus látky do vaší deky. V každém kole se tedy rozhodujete mezi dvěma akcemi - můžete si pořídit kus látky, zaplatíte za ní knoflíky, umístíte na svoji desku a pohnete figurkou po časové ose dle hodnoty na kusu látky. Pokud ale nemáte dostatek knoflíků, můžete dohonit hráče před vámi a získat jeden knoflík za každé ušlé políčko.
Vyhraje ten, který správě rozhodne, jakou ze dvou akcí kdy provést a jak správně narafičit kusy látky ve své dece. Přecházení některých políček na časové ose vám navíc může přinést nové knoflíky nebo dokonce malý čtvereček látky, se kterým můžete zazáplatovat díru v dece. Ale to se k němu musíte dostat dříve než soupeř.
Zní to dobře? Nechte si od nás v BB&B vysvětlit snadná pravidla a budete hrát Patchwork vcukuletu.

Patchwork

Codenames Duet
Dobře, možná s sebou nemáte hráče deskovek a cokoliv s čísly na vagónech nebo s kusy látky zní divně. Co takhle hru se slovy? Pokud umíte anglicky, bude vás zajímat Codenames Duet, speciální kooperativní varianta známé hry Krycí jména pro dva hráče. Hru ale máme zatím pouze v angličtině.
V této hře se vy a váš parťák snažíte tomu druhému pomoci najít tajné agenty skryté mezi normálními lidmi na mřížce 5x5. Každý člověk je představován kartou s náhodným krycím jménem. Svému parťákovi musíte dávat jednoslovné nápovědy, se kterými bude schopný identifikovat co nejvíce agentů najednou. Máte dohromady 15 agentů a jen 9 kol. Věřte nám, že dobrá komunikace je klíčem k úspěchu.
V podstatě se jedná o hru na asociace. Řekněme, že vidíme tři agenty se slovy SNÍH, PRINCEZNA a JABLKO. Kdyby to bylo na mě, řekl bych “TRPASLÍK, tři”. To by mému parťákovi dalo na vědomí, že tři slova před námi jsou nějak spojená se slovem “trpaslík” a doufal bych, že si můj parťák spojí slovo s pohádkou o Sněhurce. “Sněhurka” bych nemohl použít, protože v sobě obsahuje slovo “sníh” a “sedm trpaslíků” by také nešlo, protože nápověda musí být jednoslovná.
Rozdíl od základní verze je v tom, že se oba hráči střídají v napovídání a hádání agentů. Na začátku hry se vylosuje karta, která na obou stranách nese rozmístění agentů v mřížce. Každý hráč vidí, kde je jaký agent, ale nikdy nevidí úplně všechny. Oba hráči “sdílejí” 3 agenty, ale pak mají 6 vlastních, kteří jsou agenti z jejich pohledu, ale ne z pohledu spoluhráče. Co se vám může jevit jako nevinný kolemjdoucí, to může být agent pro vašeho parťáka.
Pokud už Krycí jména lehce zvládáte, můžete si vyzkoušet “příběhový režim”, který vás vezme kolem celého světa s různě modifikovanou obtížností. Dejte nám vědět, jestli si tuhle kooperativní verzi chcete vyzkoušet.

Codenames Duet

Hra of trůny: Pobočník krále

Jestli máte rádi kratší hry a píseň ohně a ledu zpíváte pokaždé, když přichází zima, pak sáhněte po Hře o trůny: Pobočník krále.
Dva hráči na střídačku pohybují Varysem po mřížce vytvořené z členů panovnických rodů ze Západozemí. Každé kolo řeknete, jakým směrem se Varys vydá a sesbíráte všechny členy jednoho rodu, přes které se posunete. Kdo má nejvíce členů jednoho rodu, získá prapor tohoto rodu, který se počítá jako vítězný bod. Některé rody, jako Tullyové, mají jen dva členy, ale některé, jako Starkové, mají až osm. Sbíráním různých členů se tak můžete o prapory s protihráčem přetahovat.
Navíc když seberete posledního člena jakéhokoliv rodu, můžete si vybrat jednoho z šesti vylosovaných pomocníků. To jsou například Brienne z Tarthu nebo Jaqen H’ghar a každý vám dají okamžitý bonus, který dokáže ve správnou chvíli zásadně pomoci.
To je vše. Vypadá to snadně, ale ve hře je třeba trochu strategizovat, správně se rozhodnout, jaký rod sbírat, jak blokovat protivníkovy snahy získat prapor a kdy vzít vhodného pomocníka. Navíc ani není třeba znát Hru o trůny, ale rozhodně pomáhá, když hrajete s postavami, které znáte a milujete. Nebo nenávidíte.

Hra o trůny: Pobočnik krále
Deep Sea Adventure
Nakonec přišel čas na naší tajnou zbraň. Nenápadná krabička s čínskými znaky nevypadá příliš zajímavě, ale uvnitř skrývá originální a zábavnou hru postavenou na riskování a odměně až pro 6 hráčů, ale pořád je bezva jen ve dvou.
V Deep Sea Adventure se potápíte pod hladinu a sbíráte poklady. Nicméně, každý poklad, který nesete, vyčerpává kus vzduchu ze sdílené zásoby a zároveň zpomaluje váš pohyb. Čím více toho nesete, tím pomalejší jste a více kyslíku spotřebujete. Přesto musíte nabrat tolik pokladů, co jen unesete a včas se vrátit do ponorky, abyste si je uschovali, ještě než kyslík dojde. Pokud to nestihnete, váš potápěč se utopí a vaše poklady klesnou na mořské dno. Nebojte se, hra se skládá ze tří kol, takže pořád máte šanci nějaký ten cenný poklad najít.
Na začátku hry si uděláte cestičku z žetonů pokladů. Kdykoliv při hře skončíte na takovém žetonu, rozhodujete se, jestli si ho vezmete nebo ho necháte ležet. Když si ho vezmete, vyměníte ho za prázdný žeton. Ten se stále počítá jako políčko pro pohyb, ale nic na něm už neseberete. Nicméně, alespoň na něm můžete při cestě zpět do ponorky poklad nechat, zrychlit si tak pohyb a čerpat méně kyslíku. Na konci každého kola se všechny prázdné žetony odstraní a cesta na dno se tak zkrátí, neboť zmizí místa po vybraných pokladech.

Tahle hra má jednoduchá pravidla, ale je ve skutečnosti přímo ďábelská. Obvykle jsou hráči příliš chamtiví a sebevědomí, potápějí se příliš hluboko a už nestihnou se dostat zase zpět do ponorky s nasbíranými poklady. Je zábavné je sledovat, jak jdou při prvním ponoru příliš daleko a utopí se a při dalších kolech jsou zase velmi opatrní. Ale i tak máme radost, že všechny vždycky Deep Sea Adventure baví. Nevypadá nijak extra, ale určitě ji vyzkoušejte. Nebudete toho litovat.

Deep Sea Adventure

6 comments: